•  

  Laureatensalon 2020

   

  18 tot 25 oktober kasteel Cortewalle


  De kunstwedstrijd Prijs Piet Staut 2019 voor klein sculptuur ligt al een tijdje achter ons.
  Er is ondertussen heel wat gebeurd en de tijden zijn erg veranderd, met de coronacrisis. Onze cultuursector beeft op zijn grondvesten.
  Toch overwegen we om het Laureatensalon te organiseren in oktober 16 tot 25 oktober ( 2 W.E.) zoals voorzien in het wedstrijdreglement.
  Aan de 8 laureaten van de Prijs Piet Staut wordt hiermee de kans geboden om met meer van hun werk naar buiten te komen. Voor de tentoonstelling is ook nu weer de eerste verdieping van kasteel Cortewalle gereserveerd. De laureaten zijn alvast enthousiast om mee te werken.
  De datum van de officiƫle opening is bij het ter perse gaan van onze KPSKrant nog onzeker. Het winnend werk, Kleine Kiefer van Jeroen Vercruysse, zal overhandigd worden aan het gemeentebestuur, zoals voorzien in het reglement. De juiste datum voor een opening wordt meegedeeld in de uitnodiging, die in de gegeven omstandigheden voor een beperkt aantal genodigden zal plaats vinden.
  Fragment uit de toespraak van juryvoorzitter Ron Van de Vyver over het winnend werk: Grote Prijs Piet Staut 2019
  Kleine Kiefer van Jeroen Vercruysse is een beeld waarbij sokkel en sculptuur niet van elkaar weg te denken zijn. Zij vormen een perfect geheel.
  De jury verwijst in deze naar Brancusi die ook dit een belangrijk aspect in zijn werk vond.
  We zien in dit beeld een perfecte symbiose tussen organische en geometrische vorm. De cilinder als basisvorm van een organisch gegeven. De essentie van het werk.
  We krijgen een samenspel tussen structuren en gepolijstheid. Het zorgt voor een boeiend spanningsveld in de compositie. De zwaarheid van de texturen die als het ware wordt opgeheven door de pure cilindervormen. Ook al weten wij dat de beeldhouwer deze cilinders in zijn basisvorm heeft ingebracht geven zij de suggestie dat zij organisch uit het beeld groeien.
  Dit is beeldhouwen in zijn letterlijke betekenis, kappen in steen.
  De gemeente mag zich vereerd voelen in het verwerven van dit sterk werk, een mooie aanwinst in een groeiende collectie. 

   

  Wil je de folder zien, klik dan hier. 

   

   

  plaats: Kasteel Cortewalle
  prijs: Gratis
  datum: 18, 24 en 25 oktober 2020